Novosti

Kultura

‘Srbenka’ stiže u kina

Nakon brojnih projekcija na domaćim i međunarodnim festivalima, nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića od četvrtka kreće u redovnu kino-distribuciju

Dokumentarni film ‘Srbenka’, koji više od pola godine osvaja srca kritike i publike, napokon dolazi na velika platna kino-dvorana. Svoj kino put započinje tamo gdje je sve i počelo – u Rijeci. Svečana kino-premijera održat će se u četvrtak, 20. rujna, s početkom u 20 sati u riječkom Art-kinu. Osim redatelja Nebojše Slijepčevića, u Rijeci će se okupiti filmska ekipa: glavna producentica Vanja Jambrović, izvršna producentica Rea Rajčić, glavni montažer Tomislav Stojanović i protagonisti predstave o Aleksandri Zec.

‘Srbenka’ je svjetsku premijeru imala na festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađena Buyences-Chagoll nagradom, nakon čega je filmu tijekom festivala u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala. Osim toga, ‘Srbenka’ je proglašena i najboljim dokumentarnim filmom na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu te je osvojila i nagradu publike, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Osvojila je i posebno priznanje na domaćem Motovun Film Festivalu, gdje je ujedno imala i svoju hrvatsku premijeru.

‘Srbenka’ prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec’ redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića u produkciji HKD-a Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Nakon brojnih projekcija na domaćim i međunarodnim festivalima, nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića kreće u redovnu kino-distribuciju. Gledatelji će tako 20. rujna ‘Srbenku’ imati priliku pogledati u Rijeci (Art-kino) i Zagrebu (kino Europa), a od petka (21.9.) u Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), od 25.9. u Varaždinu (kino Gaj), od 30.9. u Puli (Kino Valli), od 4.10. u Osijeku (kino Uranija) te drugim kinima diljem zemlje. Osim u Rijeci, redatelj filma će gostovati i u Zagrebu, u subotu (22.9.), s početkom u 20 i 30 sati. Film ostaje na programu svih kina, a detaljne termine projekcija možete pronaći na internetskim stranicama kina te na restartlabel.net.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više