Novosti

Kultura

Kњигe испoд пиjeвницe

Излoжбoм пoд нaзивoм "Kњигe испoд пиjeвницe", oдржaнe у Српскoм културнoм цeнтру "Пaвлe Сoлaрић" у Бjeлoвaру, прeдстaвљeнe су изузeтнo вриjeднe бoгoслужбeнe књигe oд кojих су мнoгe стaрe пo нeкoликo вjeкoвa

Large informator izlo%c5%beba  %c4%87irilica

Posjetioci razgledavaju izložene knjige

Izložba pod nazivom "Knjige ispod pijevnice" održana je, 2. juna uvečer, u okviru obilježavanja Svete Trojice ili Duhova, u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" u Bjelovaru. U organizaciji izložbe učestvovali su VSNM Grada Bjelovara, Udruga "Srpski kulturni centar Pavle Solarić" i bjelovarski paroh Stefan Maksimović sa suprugom Nevenom. Priču su pokrenuli o. Stefan i Radovan Dožudić, manjinski aktivist i etablirani spisatelj. Naime, u bjelovarskoj pravoslavnoj crkvi krile su se izuzetno vrijedne bogoslužbene knjige od kojih su mnoge stare po nekoliko vjekova.

- Dio njih stradao je od zuba vremena, ali su većim dijelom, zahvaljujući i ovoj akciji, knjige doživjele svojevrsno "vaskrsnuće" - ističe Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije. U priču se uključio općinski VSNM Velike Pisanice koji niz godina vodi Pavo Ćetković. On je baš ove godine primio priznanje "Pavle Solarić" za rad na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, kulture i duhovnosti u ovim krajevima. U samu izložbu knjiga utkani su i vezeni peškiri kao dio historijskog nasljeđa pravoslavnih Srba Velike Pisanice, rodnog mjesta Pavla Solarića.

Kao crkveni pojac, Radovan Dožudić je objasnio da je pjevnica dio crkvenog inventara koji služi da iza nje pojci svojim napjevima prate i odgovaraju sveštenicima u liturgiji ali i da se ispod nje čuvaju bogoslužbene knjige. Otac Stefan rekao je da su izložene knjige samo manji dio blaga koje se čuva u hramu Svete Trojice i da je to samo početak obnavljanja bogoslužbenog knjižnog fonda.

Postavka će biti na uvid građanstvu nekoliko dana, a posebno je bilo na Svetu Trojicu kad su u hramu bili i dragi gosti, KUD "Sveti Sava" iz Banja Luke. Osim u Bjelovaru, praznik Svete Trojice proslavljen je u Dugoj Rijeci u Općini Rasinja, gdje su uz crkvenu liturgiju, organizovani turnir u malom nogometu i seoska zabava. Sva događanja bila su izuzetno posjećena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više