Novosti

Politika

Predavanje: Tko (sve) stoji iza Hoda za život

Ususret ovogodišnjoj manifestaciji kojom se promiče zabrana pobačaja, u zagrebačkom kinu Europa će se u četvrtak s početkom u 12 sati održati predavanje Neila Dattae, jednog od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta. U popratnoj raspravi sudjelovat će novinar Novosti Hrvoje Šimičević i Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta

46aaofg4jgrmxu7v72x75qh8g2y

Subversive festival, Zaklada Friedrich Ebert, kino Europa, Platforma za reproduktivna prava i Zaklada Solidarna pozivaju na javno predavanje koje će održati Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju, uz osvrte Hrvoja Šimičevića, novinara tjednika Novosti, i Antonije Petričušić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Predavanje i rasprava, koju će moderirati Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna, održat će se u četvrtak 17. svibnja s početkom u 12 sati u zagrebačkom kinu Europa.

Neil Datta jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napadaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija nudeći kao alternativu tzv. ‘povratku na naravni poredak’. Pored toga što je nedavno objavio knjigu ‘Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava’, koja je izazvala velike potrese unutar ekstremističkih krugova, Datta je i jedan aktera dokumentarnog filma ‘Protuudar na pravo na pobačaj u Europi’ koji će biti prikazan narednog dana, u petak 18. svibnja s početkom u 17 sati.

Hrvoje Šimičević novinar je Novosti u kojima je objavio neke od ključnih tekstova koji jasno razotkrivaju domaće fundamentalističke organizacije i njihovu povezanost s ultraradikalnim pokretom kao što je Tradicija, obitelj, vlasništvo ili Ordo Iuris, koji je glavni predvodnik napada na ženska ljudska prava u Poljskoj, a njihova aktivnost je bila vidljiva i u Hrvatskoj oko napada na Istanbulsku konvenciju. Pažnju javnosti je posebno privukao njegov tekst ‘Luka Potop’ u kojemu je razotkrio kako vjerski radikali regrutiraju mlade putem interneta.

Antonija Petričušić je docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu te se zadnjih godina bavi i znanstvenim istraživanjima vezanim uz razumijevanje mobilizacija vjerskih radikalnih grupa u Europi. Sa svojim kolegama 2017. godine objavila je znanstveni rad ‘Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia’ koji je također uznemirio domaće radikalne vjerske organizacije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više