Novosti

Politika

Pretučen potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Kastva

Radoje Petković (63) brutalno je pretučen 24. aprila ispred jednog kafića u Viškovu i još je uvijek u životnoj opasnosti

K5ck2rbvolxob21klb9z0wq43af

Napadača se sumnjiči za kazneno djelo nanošenja osobito teških ozljeda (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Radoje Petković (63), potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski poduzetnik, brutalno je pretučen 24. aprila ispred jednog kafića u Viškovu i još je uvijek u životnoj opasnosti. Riječka policija kao napadača je identificirala Iliju Glavića (48), kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči za kazneno djelo nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda. Sutkinja istrage na Županijskom sudu u Rijeci Ksenija Zorc Glaviću je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Petković je nakon kratke prepirke sa Glavićem u lokalu krenuo prema svom automobilu. Glavić ga je sustigao na parkingu i brutalno napao. Na snimkama nadzorne kamere vidi se da Glavić nije odustajao od udaraca čak ni kada je Petković izgubio svijest i pao na tlo.

Pripadnici srpske zajednice zgroženi su napadom na sunarodnjaka koji je bio izuzetno aktivan. Mirko Torbica, predsjednik VSNM-a Kastva, ističe da je Petković povučen čovjek.

- Radoje je izuzetna osoba. Nikada nije bio agresivan ni provokator. Svim ljudima je pomagao, bez obzira na nacionalnost - kaže Torbica.

Koji su motivi napada, pitali smo Policijsku upravu riječku i Županijsko državno odvjetništvo, ali u svom odgovoru to nisu otkrili.

- Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran - ističe Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a u Rijeci.

Osumnjičeni za napad Ilija Glavić, rodom iz sela kraj Bosanskog Broda, poznat je tužilaštvima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

- Na temelju izjava svjedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH. Sumnjiči ga se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu - potvrđuje Marko Grabovac, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više